Pages

Hidup di UKM

Assalamualaikum.


         Okay, nampaknya setahun lebih sudah tidak update blog ini. Aku memang agak busy dengan kehidupan sekarang huhu. Aku lebih rajin scroll down than to write down. So, as you can see, yeah the title, aku just nak share pasal kehidupan awal aku di UKM. Aku sekarang pelajar tahun 1 Microbiology. Semester 2 dah sekarang. Aku dulu sebelum masuk UKM, aku banyak sangat search pasal universiti ni. Hows the life there, is it fun or what, what should I bring, the surrounding, my course and banyak lagi. Aku akan post beberapa entri tentang UKM so I hope the posts are going to be useful for you guys especially for those who come from Sabah and Sarawak macam aku. Echingggg!


        My flight date from Sabah was exactly on the registration day of UKM as I came alone and I did not want to find any accommodation that of course need a withdrawal of money. Perlu berjimat k. Aku datang ke UKM guna teksi. Pihak UKM ada sedia bas di airport. Kalau nak selesa, naiklah teksi walaupun bazirkan RM50+. Dengan bagasi yang banyak lagi phew! Penat weh mengangkut. Kalau takut-takut naik bas pun boleh. Mana-mana saja..

       Aku dapat Kolej Burhanuddin Helmi (KBH) and sampai ja sana, oh my God, bukitnya is disgustingly tinggi k! Aku disambut oleh dua orang PC (pemudahcara) and I called them ABANG. Bila ingat balik I was like euwwww why did I call them abang ugh. At that time aku rasa dorang tua dah rupanya 1995 k. Awkward ¬.¬ Untuk pengetahuan korang, KBH ni antara kolej tertua dan kolej yang kecil. So, agak senang sikit untuk penghuni KBH mengenali antara satu sama lain especially budak satu batch. Lepas pendaftaran, bagi borang itu ini, kunci, beg, baju kolej dll, aku pun mula mengangkat beg masuk bilik. Tingkat 3. Huahua, memang berpeluh gila. And then, aku jalan kaki pergi FST (fakulti sains dan teknologi). Tak jauh, 15 minit berjalan dari KBH. Pergi sana daftar untuk kos aku lah. 
  

          Sebenarnya agak sayu bila tengok student lain mendaftar dengan mak ayah dorang, aku start dari airport sampailah bab mendaftar semua buat sendiri. Terus rindu ummi abah.  
Tipulah kalau aku tidak menangis. Hahaha. Tapi hati harus kental! Aku memang memilih untuk belajar di semenanjung sebab mahu rasa tinggal di tempat orang. You know, you cannot buy experiences. The only reason why I study here, experiences. So untuk sabahan dan sarawakian, be strong! Keep your chin up, explore the places. Trust me, being alone buat diri kau matang dan tahan cabaran. 

      
         Balik dari FST, aku terus rebah ke katil. Penat sangat-sangat. Tetiba tidak lama lepas tu, pengumuman untuk pelajar baru supaya ke kafe kolej untuk 'pemanasan' orientasi or Minggu Mesra Mahasiswa. Dan bermulalah masa yang lebih memenatkan yet fun. Hahaha.

Nanti aku cerita lebih pasal orientasi eh. Bye!




Kamsahamnida baca entri ini!^o^

0 000 tikus menggigit: